Inloggen
Sta jij voor de uitdaging om voor het eerst een project te gaan trekken? Of ben je geleidelijk in het projectenwerk gerold en wil je jouw basiskennis op orde brengen? Of wil je uitzoeken, of de taken die je doet, wellicht beter projectmatig kunnen worden aangepakt? Schrijf je dan in voor deze tweedaagse basistraining ‘Maak jezelf zichtbaar als projectleider!'

De stap van projectmedewerker naar projectleider is een wezenlijke. Als startende projectleider weet je vaak heel veel van de inhoud van het project dat je gaat leiden. De verleiding is dan groot om zoveel mogelijk alles zelf te doen. Als beginnend projectleider sta je daarom voor de uitdaging om meer sturend en regisserend op te treden en niet meer alles zelf te willen doen. Je wilt leren om meer te sturen op het proces, in plaats van op de inhoud, hoe klein het project ook is.

Als deelnemer zal je na afloop de volgende uitspraken kunnen doen:

 • Ik ben in staat om te komen tot een goede projectopdracht.

 • Ik weet een goede relatie op te bouwen met mijn opdrachtgever.

 • Ik kan een realistisch projectplan schrijven.

 • Ik weet hoe ik teamleiders moet betrekken bij de bemensing van mijn project.

 • Ik weet op welke wijze ik een projectteam kan samenstellen.

 • Ik snap op welke wijze ik een projectteam kan aansturen, los van de inhoud.

 • Ik ken mijn eigen kernkwaliteiten als projectleider.

De lijnmanagers (die mensen leveren aan jouw project) zullen aan jou als deelnemer merken dat je:

 • Tijdig overlegt over de inzet van medewerkers voor een project.

 • Hen regelmatig op de hoogte houdt over de voortgang van een project.

 • Zelfstandiger hun projectenwerk vormgeeft.

De opdrachtgever zal merken dat jij:

 • In staat bent om een voorstel te schrijven voor een duidelijke projectopdracht.

 • Op een voorspelbare wijze zijn of haar project aanpakt.

 • Hem of haar op het juiste moment bij de besluitvorming betrekt.

 • Hem of haar de juiste informatie geeft om een besluit te kunnen nemen.

 • Tegenwicht biedt als van de opdracht wordt afgeweken.

De projectmatige instrumenten krijgen een andere betekenis voor jou als projectleider in vergelijking met projectmedewerkers. Bijvoorbeeld: als projectmedewerker moet je weten wat een projectplanning en fasering inhoudt en hoe je daar jouw bijdrage uit kunt distilleren. Als projectleider leer je, om redenerend vanuit het resultaat, een projectfasering te maken en van hieruit een projectplanning. Bovendien leer je hoe je het projectteam betrekt bij het realiseren van de planning.

Een ander wezenlijk onderscheid is, dat je als projectleider in een andere verhouding komt te staan tot jouw leidinggevende, aangezien hij nu de rol van opdrachtgever vervult voor jouw project. De kunst is om hier professioneel mee om te gaan. Nieuwe vaardigheden kunnen daarbij helpen.

Deze training is specifiek voor jou als beginnend projectleider binnen een gemeente of een provincie. De trainers van deze tweedaagse training weten exact in welke situatie jij zit. Zelf zijn ze ook projectleider binnen een gemeente en hebben daarnaast ervaring opgedaan met het trainen in projectmatig werken.  De trainers

 • Guido de Vries
  Opgaveregisseur, gemeente Winterswijk

  Guido werkt als opgaveregisseur voor de gemeente Winterswijk. In zijn dagelijks werk zoekt hij graag het contact met inwoners, instellingen, organisaties en belangenorganisaties om samen de schouders eronder te zetten en te werken aan de maatschappelijke uitdagingen waar we anno nu voor staan.

 • Jan den Boer
  Senior Projectmanager, gemeente Utrecht

  Sinds 1989 werkt Jan enthousiast en gedreven als projectmanager en leidinggevende voor gemeentelijke overheden. Hij houdt van het spanningsveld tussen overheid en burger en draagt op veel manieren bij aan de verbetering van dit contact en de succesvolle uitvoering van projecten.

  Jan studeerde stedenbouwkunde en filosofie en mocht werken aan mooie ruimtelijke projecten, zowel kleinschalig zoals Madurodam als grootschalig, zoals de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn.

  Sinds 2001 werkt Jan als projectmanager bij de gemeente Utrecht. Sinds 2012 geeft hij daar ook de training Projectmatig Creëren. Jan heeft al honderden collega’s uit verschillende vakdisciplines mogen meenemen in dit prachtige vak. Hij houdt van interactieve trainingen met een mooie mix van theorie en praktische voorbeelden, zowel uit mijn eigen praktijk als van de deelnemers.

   


Data

Deze tweedaagse training wordt gegeven op 12 september en 10 oktober 2024 van 10.00 uur tot 15.30 uur in Woerden.


Kosten

De VPNG-Academy biedt deze training aan tegen de kostprijs van € 909,- pp. Annuleren kan tot vier weken voor aanvang van de training. De training is alleen toegankelijk voor personen in loondienst van de overheid.

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Teammanager Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 250 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 14.800 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze training, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.