Inloggen
Je komt steeds vaker in trajecten terecht, waarin van alles in beweging is en waarin ook veel stagneert. Je merkt dat je niet alles in de hand hebt, je voelt je een beetje stuurloos. Er gebeurt veel om je heen, waar je niet direct invloed op hebt. Je hebt onvoldoende controle op het proces. Je realiseert je, dat je op een andere manier moet werken. Alleen hoe? Hoe houd je de boel in beweging en verbind je iedereen met het oorspronkelijke idee? Hoe houd je controle? Hoe houd je je eigen energie vast? Je bent toe aan een volgende stap, je wilt je bekwamen in een nieuwe rol die steeds belangrijker wordt: Procesregisseur! Je wilt graag met collega’s van andere gemeenten en provincies, die ook deze stap willen maken, een tijdje samen optrekken om je het vak van procesregie eigen te maken. Herkenbaar? Schrijf je dan in voor de volgende groep van de leergang Procesregie als vak!

Onvoorspelbaar netwerk? Ongerichte besluitvorming? Onbekend initiatief?

Herken je één van deze kenmerken in de opdracht waar je aan werkt, dan is de kans groot dat procesregie een veel passender aanpak is dan project- of programmamanagement!


Enkele reacties van deelnemers

"Het zette mij aan het denken over, hoe ik veel strategischer kan optreden in de processen die ik regisseer. Ik heb hierdoor al heel wat conflicten kunnen voorkomen of weten om te buigen."

"Door de verhalen van andere deelnemers heb ik veel steun ervaren, en kan ik veel beter inschatten wanneer ik een bepaalde interventie moet plegen."

"Ik heb heel veel gehad aan de leergang. Nu kan ik veel slimmer communiceren en zie ik valkuilen sneller aankomen."

"Grappig, ik ga nu heel anders om met mijn opdrachtgevers."

"Ik vind de leergang heel toepasbaar in mijn werk, heb geleerd anders te kijken."

"Op spannende momenten geeft het me houvast."



Zeven-velden-model als onderliggend schaakbord

Je leert met behulp van dit model bewust te schakelen tussen zeven velden. Als procesregisseur ben je nooit in staat om alle velden tegelijkertijd te bedienen. Je schakelt steeds tussen de zeven velden. Bij procesregie draait het om het professioneel inzetten van jouw intuïtie, je bewustzijn van blinde vlekken en heel doelgericht strategisch handelen. Per veld krijg je daarnaast een overvloed aan instrumenten aangereikt, omdat we in de training de lesstof direct gaan toepassen op jouw eigen praktijk. 

LEERDOELEN

Als deelnemer kan je na afloop van deze training de volgende uitspraken doen:

  • Ik heb geleerd om bewust te schakelen op de zeven velden van procesregie.

  • In het opdrachtgevende veld ben ik nu beter in staat om de verhoudingen in te schatten en te contracteren op verwachtingen.

  • Ik heb mijn vaardigheden aangescherpt om een passend procesontwerp te maken.

  • Het mijzelf steeds opnieuw positioneren op verschillende velden maakt dat ik steeds effectiever word.

  • Mijn interventie-repertoire is aanzienlijk uitgebreid.

  • Ik help mijn opdrachtgever om het werk, het initiatief en de besluitvorming helder te krijgen.

  • Mijn opdrachtgever blijft er beter bij betrokken.

  • Ik kan mijn toegevoegde waarde beter laten zien binnen mijn gemeente.

  • Ik heb nu de beschikking over veel instrumenten en tools die mijn effectiviteit als procesregisseur aanzienlijk vergroten. 


LEERTRAJECT

Je bent als deelnemer natuurlijk ook regisseur van jouw eigen ontwikkelproces als procesregisseur.  We hebben de training daarom opgebouwd als leertraject. Je houdt een paar weken lang nauw contact met de deelnemende procesregisseurs van andere gemeenten en provincies om te werken aan je eigen vaardigheden op het gebied van procesregie.

Ook voor beleidsadviseurs
Deze leergang is ook geschikt voor beleidsadviseurs. De positie van gemeenten verandert snel. Steeds meer gemeenten werken opgavegericht aan vraagstukken. Dat komt niet alleen doordat steeds meer opgaven regionaal opgelost moeten worden, maar ook doordat de dynamiek toeneemt van maatschappelijke vraagstukken. Jouw positie als beleidsadviseur is hierdoor ook aan het schuiven. Er wordt steeds meer een beroep op beleidsadviseurs gedaan om ‘gedragen' beleid te ontwikkelen of om 'meer vanuit de uitvoering’ mee te denken of meer vanuit ’de bedoeling van de omgevingswet’ te gaan werken. Die druk op de rol van beleidsadviseur komt niet alleen vanuit het opgavegericht werken, maar ook vanuit het gebiedsgericht werken en het werken volgens de omgevingswet. Steeds meer beleidsadviseurs realiseren zich daarom dat ze in hun rol deels ook procesregisseur moeten worden. 

 

Doelgroep

Projectmanagers, programmamanagers en beleidsadviseurs die meer de rol van procesregisseur in de vingers willen krijgen.

 



Trainers

  • Nicole Voestermans
    Procesregisseur, gemeente Arnhem

    Nicole heeft veel jaren ervaring als procesregisseur binnen de gemeente Arnhem en is inmiddels goed ingevoerd in het zeven-velden-model. Zij werkt aan opdrachten waarbij een cultuuromslag, verbetering van processen, een professionaliseringsslag of iets nieuws moet worden opgezet. Als trainer slaat Nicole de brug tussen theorie en praktijk. 

  • Else Tutert
    Procesregisseur, gemeente Deventer

    Else werkt bij de gemeente Deventer als procesregisseur en is een echte verbinder. Zij weet in de processen waaraan zij werkt altijd alternatieve paden te creëren. Ze is actiegericht en brengt de ideeën tot leven door haar open en enthousiaste manier van communiceren.
    Als trainer procesregie laat ze de groep vooral ervaren door te doen. Ze kan op een enthousiaste en tegelijkertijd rustige manier de theorie uitleggen. Ze gebruikt hierbij voorbeelden uit haar jarenlange ervaring als procesregisseur.


PROGRAMMA

De leergang bestaat uit zes dagdelen:

  • do 22 september (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht, 10.00 - 15.30 uur) 
  • di 11 oktober (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht, 10.00 - 15.30 uur) 
  • di 8 nov (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht, 9.00 - 13.00 uur)
  • di 15 nov (online een tijdvak tussen 9.00 - 16.00 uur) 
  • do 1 dec (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht, 10.00 - 15.30 uur)
  • di 13 dec (Cereol fabriek, Everard Meijsterlaan 1b, Utrecht, 10.00 - 15.30 uur) 

We sluiten de laatste dag af met een praktijkcase, ingebracht door een opdrachtgever.

Je ontvangt aan het einde van de leergang een digitaal certificaat van deelname.

KOSTEN

De kosten voor deze leergang bedragen € 2.495,- exclusief btw per deelnemer. Annuleren kan tot vier weken voor aanvang van de leergang. De leergang is alleen toegankelijk voor personen in loondienst van de overheid.



BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavenmanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 221 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.700 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze training, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.