Inloggen

Deze praktijkgerichte training helpt jou als deelnemer om je beter te positioneren binnen jouw team of afdeling. Je neemt deel aan deze training als je de ambitie hebt om meer plek in te nemen en meer waarde toe te voegen, vanuit een gelijkwaardige relatie met jouw projectmanager. Je bent niet op zoek naar een basistraining, maar wil juist vanuit jouw ervaringen een volgende stap zetten.

SKILLS!

Een belangrijk deel van de training richt zich op de vaardigheden die je als projectsecretaris moet beheersen. Je gaat eerst aan de slag met een zelfscan. Door deze zelfscan ontdek je waar je zelf staat, wat je wilt ontwikkelen en welke belemmering je tegenkomt. We gaan ook gericht en vooral samen aan de slag met gespreks-, en onderhandelingsvaardigheden in het licht van jouw gewenste plek binnen het project en ten opzichte van de projectleider. Hier gaat het over contracteren, jouw persoonlijke visie en het kunnen voeren van het gesprek daarover. Wat wil je, wat kun je en wat zijn je ambities? En wat houd je tegen?

Tools!

Een projectsecretaris heeft regelmatig te maken met tools die gericht zijn op omgevingsmanagement en projectcommunicatie. We gaan dieper in op het gebruik van deze tools én staan ook stil bij andere tools die van meerwaarde kunnen zijn bij een project, zoals een omgevingsanalyse, de teamrollen en bestuurlijke besluitvorming.

INSPIRATIE!

Aangezien we met een groep werken van ongeveer 15 deelnemers is er veel ruimte om te leren van elkaar. Je bouwt je netwerk uit met collega's van andere gemeenten en provincies. Allemaal gedreven om een volgende stap te zetten. Dat inspireert!

Citaat van een deelnemer: "Deze training ben ik met een open blik ingegaan. Mijn doel was te weten waar ik sta, wat ik kan en hoe ik dat ga inzetten om doelen te bereiken. Tevens was het ontmoeten van gelijkgestemden voor mij ook belangrijk. Door de aanpak, de inhoud en de ervaringen die mee zijn gebracht door zowel door de trainers als de cursisten is deze training voor mij geslaagd geweest. Ik heb net even een andere kijk gekregen om te gaan waar ik voor sta en hoe ik dit kan doen met mijn kwaliteiten. Ook heb ik contacten gelegd met personen waar ik mee kan sparren en die me geraakt hebben.", Conchita, gemeente Dronten.Trainers

 • Ellen Kassing
  Gemeente Utrecht

  Ik werk ik al meer dan 20 jaar de gemeente Utrecht, waarvan de laatste acht jaren als projectsecretarisHet leuke van de trainingen is, dat ik de deelnemers veel mee kan geven over ons specifieke vak, maar ook dat de deelnemers van elkaar leren.  

 • Natascha Man
  Projectondersteuner gemeente Utrechtse Heuvelrug

  Vanaf 2003 ben ik werkzaam voor de overheid, eerst bij de gemeente Maarn en vervolgens bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ik ben begonnen als medewerker Ruimtelijke Ordening en werk nu als projectondersteuner voor omgevingstoezicht. Sinds 2023 ben ik bij de VPNG één van de trainers van de training voor projectondersteuners: " Persoonlijk leiderschap - Van projectondersteuner naar projectsecretaris".  Tevens begeleid ik voor de VPNG-vakgroep projectondersteuners diverse webinars en intervisies. Het is zo fijn om van de deelnemers van de trainingen te horen dat ze mooie stappen gaan maken of zelfs al hebben gemaakt naar aanleiding van de trainingen. Daar word ik echt blij van!DATA

De twee fysieke dagen worden in Utrecht gegeven op:

 • Donderdag 18 april 2024 van 10:00 tot 15:30 uur (De Nieuwe Jutter, Amerhof 66, Utrecht)
 • Donderdag 25 april 2024 van 10:00 tot 15:30 uur (De Nieuwe Jutter, Amerhof 66, Utrecht) 

En de online terugkomochtend is op

 • Donderdag 13 juni van 09.00 - 11.00 uur (online).

KOSTEN

De bijdrage per deelnemer aan deze driedaagse training bedraagt 909,- euro exclusief BTW. Annuleren kan tot vier weken voor aanvang van de training. De training is alleen toegankelijk voor personen in loondienst van de overheid.

DOELGROEP

Project- en programmaondersteuners/medewerkers die gedreven zijn zich te ontwikkelen. 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Opgavenmanager, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd Brabants Afval Team, Tilburg
Ruud de Smit, Teamleider Projecten, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft    

 

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 250 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 13.600 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een vraag over deze training, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl.