Inloggen

Op woensdag 15 april sprak Maxime Verhagen voorzitter van Bouwend Nederland op ons webinar. Hij ging in op de impact van de Corona crisis op de bouw- en infrasector. Circa 90 deelnemers vanuit verschillende gemeenten waren online aanwezig om aandachtig te luisteren naar het verhaal van Maxime Verhagen.

De presentatie van Maxime Verhagen begon over het voorkomen dat de bouw- en infrasector stil zouden komen te vallen. Doordat er momenteel nog opdrachten doorlopen die vóór of aan het begin van de crisis gestart zijn, komen de meeste bedrijven niet in aanmerking voor sommige maatregelen, waaronder de NOW (Noodmaatregel Overbrugging van Werkbehoud). Het is echter wel van groot belang dat de lopende werkzaamheden en opdrachten door blijven gaan en dat er nieuwe opdrachten bij blijven komen, zolang als dat de crisissituatie het toelaat. Er zouden eventueel ook projecten met betrekking tot de bouw en infrastructuur naar voren geschoven kunnen worden, mits dit niet in strijd is met onder andere de stikstofnormen of overige regulering. Daarnaast vraagt deze situatie om de verruiming van andere maatregelen, waaronder het verlagen van voorlopige aanslagen en het uitstellen van terugbetalingen, zodat bedrijven binnen deze sectoren niet in de problemen komen met betalingen en de liquiditeit.

Vervolgens ging Maxime Verhagen verder in op de wijze waarop er binnen de bouw- en infrasector gezorgd moet worden dat zij door kunnen werken ondanks de geldende maatregelen met betrekking tot samenscholingsverboden en afstand houden. Door de bouw- en infrasector aan te duiden als (ondersteunend aan) vitale beroepen, konden zij ook beschermd worden tegen enkele van zojuist genoemde maatregelen. Dergelijke contra-maatregelen vragen echter ook om grote verantwoordelijkheden, vandaar dat er binnen de bouw voldaan moet worden aan het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ en dat er acties ondernomen moeten worden ten behoeve van de bouwplaats. Naast het voldoen aan de fysieke vereisten en verantwoordelijkheden in deze crisistijd, moet men ook voldoen aan de verantwoordelijkheden ten opzichte van het naleven van de ambities binnen de bouw, waaronder de ambities met betrekking tot de duurzaamheid.

In het laatste deel van zijn presentatie, benadrukte Maxime dat het van het grootste belang is dat we samen sterker uit de crisis proberen te komen. Solidariteit is in tijden van crisis van cruciaal belang om er daadwerkelijk van te kunnen leren en sterker uit de strijd te komen. Dus help elkaar en kom elkaar tegemoet in afspraken en onderhandelingen.

Ter afsluiting was er de mogelijkheid voor de deelnemers om inhoudelijke vragen te stellen aan Maxime Verhagen via de chat. Deze werden met hetzelfde enthousiasme beantwoord als de wijze waarop Maxime zijn presentatie gehouden heeft.

Mocht u erg benieuwd zijn naar de inhoud van de bijeenkomst en de sfeer waarop deze online gehouden werd, dan is er goed nieuws! Er is een promovideo beschikbaar van deze bijeenkomst en daarnaast kunt u erover door praten op ons forum. In het forum vind u ook de presentatie van Maxime Verhagen, waarin u onder andere de impact in cijfers weergegeven kunt zien. Wellicht bespreken wij de komende periode nog meerdere onderwerpen waar u in geïnteresseerd bent, neem daarom ook nog even een kijkje bij onze (digitale) bijeenkomsten en schrijf u in!