Inloggen

In verband met de situatie rondom COVID-19, zijn er de laatste tijd weinig VPNG posts op de site geplaatst. Gelukkig betekende dit niet dat alle werkzaamheden ook daadwerkelijk stil hebben gelegen. Integendeel zelfs, iedereen is erg druk bezig om zichzelf aan te passen aan de nieuwe situatie, in plaats van zich erbij neer te leggen. Voor ons van de VPNG, was dat onder andere te merken aan de activiteiten op de verschillende forums. Met name het forum met betrekking tot de THiNK-consistent tool en de ontwikkelingen van een digitale toolbox is erg actief bezocht in de afgelopen periode.

Vandaag, op 2 april 2020, zijn een zevental proactieve leden van de VPNG via Zoom bij elkaar gekomen om de ontwikkelingen rondom de nieuwe online toolbox te bespreken. Enrico opende deze videoafspraak met een algemeen voorstelrondje, zodat iedereen wat meer op zijn gemak voor de camera zat. Vervolgens besprak hij aan de hand van een online presentatie waar de VPNG momenteel staat met de toolbox en wat er de afgelopen periode allemaal aan gedaan is.

Voor de ontwikkeling van de toolbox hebben wij onder andere erg veel inspiratie opgedaan bij de gemeente Groningen, die al erg ver waren met de ontwikkeling van een participatie toolbox. Het was dan ook aan ons om deze, waar nodig, aan te passen en aan te laten sluiten op de THiNK-consistent tool. Degene die ons erg veel geholpen heeft in de afgelopen periode en nog steeds betrokken is bij het project van de VPNG, is Amanda Kragten van de gemeente Groningen. Zij was dan ook bereid om de overige toolboxmakers even bij te praten over de manier waarop de gemeente Groningen het participatie handboek heeft ontwikkeld en wat het doel ervan is. Nadat Amanda haar verhaal had afgerond, hadden de andere toolboxmakers ook de mogelijkheid om te vertellen over de wijze waarop zij participatie onder handen nemen binnen de gemeenten en om nogmaals de verwachtingen ten opzichte van de nieuwe toolbox te uitten.

Richting het einde van de afspraak, liet Enrico nog een eerste concept zien van verschillende digitale tools die potentieel aan de toolbox gekoppeld kunnen worden. Als er namelijk iets is ontwikkeld in de afgelopen periode, is het wel de toenemende aandacht voor digitale tools en werkvormen. Nadat hij deze teaser met de toolboxmakers gedeeld had, was het alweer tijd voor het afsluitingsrondje, waarna we afscheid namen door gezamenlijk naar de camera’s te zwaaien.

Mocht dit onderwerp aansluiten op uw werkzaamheden, of wilt u er gewoon meer over te weten komen? Neem dan een kijkje op dit forumlijntje. In deze tijden zullen we ons best doen om zo veel mogelijk online updates te plaatsen, zodat u zoveel mogelijk betrokken kunt blijven bij onze activiteiten.