Inloggen
OpenStad en Consul zijn twee open source participatieplatforms. De gemeente Amsterdam stond aan de wieg van OpenStad en de gemeente Groningen heeft het platform Consul van de stad Madrid naar Nederland gehaald. Staat jouw gemeente ook voor de keuze om te gaan werken met een digitaal participatieplatform? En het liefst open source? De VNG gaat investeren in beide platforms om het gebruik van de participatieplatforms zo eenvoudig mogelijk te maken. 28 mei organiseert de VPNG een webinar over beide platforms en we gaan vooral in op hoe je je kunt aansluiten op de participatieplatforms. Je bent van harte welkom dit webinar bij te wonen.

Na het VPNG-webinar over OpenStad op 20 april jl. hebben zich tientallen gemeenten aangemeld om hiermee aan de slag te gaan. Naast OpenStad bestaat bovendien een alternatief, genaamd Consul, dat eveneens een open source participatieplatform is en ook een grote groep aanhangers heeft. Onder andere de gemeente Groningen heeft ruime ervaring opgedaan met Consul.

Jochem de Groot van de gemeente Alphen aan den Rijn praat ons vanuit de OpenStad community bij over wat hen de afgelopen weken is overkomen na het VPNG-webinar en hoe zij nu te werk gaan.  

Vanuit de Consul community zal Martijn Radstake van de gemeente Groningen het proces beschrijven om je als gemeente aan te sluiten op het Consul platform.

We hebben Jeroen Bruijns uitgenodigd als projectleider Digitale Democratie van het programma Democratie in Actie. Vanuit dit programma werkt hij aan het ontzorgen van gemeenten, zodat ze makkelijk kunnen aanhaken op de open source participatieplatforms Consul en OpenStad. 

De nadruk van dit VPNG-webinar van 28 mei ligt op het proces dat je moet doorlopen om als gemeente aan de slag te gaan met een participatieplatform en niet zozeer de verschillen tussen de platforms.

 • professionalisering project, proces programmanagement

Sprekers

 • Jochem de Groot
  Gemeente Alphen aan den Rijn

  Jochem is een breed georiënteerde, resultaatgerichte en flexibele informatieadviseur en projectleider. Hij heeft ervaring met zeer uiteenlopende typen projecten, waaronder de digitale burgerparticipatie.

 • Martijn Radstake
  Gemeente Groningen

  De Stem van Groningen is het participatieplatform van Groningen. Dit is een online platform voor Groningers om ideeën te delen, je mening te geven, over dingen in je buurt of dorp te stemmen of erover in gesprek te gaan. Martijn houdt zich niet alleen bezig met het platform, maar ook met het vraagstuk van het inbedden van digitale participatie binnen de dienstverlening van de gemeente. 

 • Jeroen Bruijns
  Digitale Democratie

  Jeroen is projectleider Digitale Democratie bij Democratie in Actie. In dit actieprogramma werken VNG en MinBZK samen aan het versterken van de democratie. De toepassing van digitale middelen in de democratie is voor de Nederlandse praktijk vernieuwend en Jeroen staat hierin overheden bij met kennis, kunde en technische ondersteuning.

Programma

14:45 Digitale inloop (met evt. technische uitleg)
15:00 Presentaties Jochem, Martijn en Jeroen
15:40 Beantwoording van de chat-vragen
16:00 afronding

Kortom, wil je aan de slag met OpenStad of Consul, dan mag je dit webinar niet missen.

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd Programma-, Project- en Interimmanagement, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 175 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze dag, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl