Inloggen
Ben jij Manager Projectbeheersing of wordt van jou verwacht dat je, naast alle dagelijkse werkzaamheden, alle risico's van een project in kaart hebt en deze weet op te vangen? Of ben je projectplanner of projectcontroller met de taak de risico's te beheersen? Feitelijk kijk je dan gedurende de gehele aanpak van het project of programma mee met alle aspecten van de sturing. Je kijkt mee met de project- of programmamanager naar de planning, de mogelijke risico's en ook kijk je naar de financiën qua begroting, subsidieverantwoording, etc. Je adviseert hierbij gevraagd en ongevraagd de programma- of projectleider.

Je bent sparringpartner en adviseur van de programma- of projectmanager, en bewaakt vanuit de tweede lijn of een programma 'in control' is.  Een programma- of projectmanager gaat voor het realiseren van zijn doelen, terwijl jij als projectbeheerser over het beheersen gaat. Je bent de waakhond die de kaders in de gaten houdt, het geweten van het programma of project.

Op 29 september nemen we je mee in drie beheersingsvraagstukken. Naast dat we deze interessante vraagstukken met elkaar doornemen, is deze dag ook de ultieme gelegenheid om jouw netwerk uit te breiden met collega's van andere gemeenten uit het land die met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Samen weet je meer dan alleen!

Aanleiding
Begin dit jaar hield de vakgroep Projectbeheersing haar eerste bijeenkomst rondom de vraag wat een MPB'er zoal doet. Het verslag kan je op deze site teruglezen. De opname van deze bijeenkomst vind je terug op het e-learning deel van het VPNG platform. Deze fysieke voor de projectbeheerser komt voort uit de wens van de deelnemers van de eerste bijeenkomst.Sprekers

 • Twan Joosten
  Gemeente Venlo

  Twan neemt ons mee in een taak die veel MPB’ers hebben, namelijk subsidie-projecten op orde houden. Twan vertelt over de manier waarop hij in Venlo overzicht houdt vanuit verschillende subsidiestromen en over belangrijke do’s and don’ts bij het op tijd activeren van projectleiders om subsidie te integreren in hun projecten en de inrichting van het subsidiebeheer (lees verantwoording).

 • Peter van Tiggelen
  Gemeente Eindhoven

  Peter, MPB’er in Eindhoven, werkte jaren als MPB’er bij een aannemer. Hij vergelijkt de rol  van MPB’er bij een gemeente met de wijze waarop deze rol binnen aan aannemer en binnen Rijkswaterstaat wordt ingevuld. Wat kunnen we als MPB’ers leren van deze twee andere omgevingen?  Wat zijn belangrijke randvoorwaarden binnen een gemeente om te kunnen slagen als MPB’er?

 • Jeffrey Tse
  Gemeente Amsterdam

  Jeffrey geeft ons aan de hand van de intensiteitsmeter inzicht in de verschillende positioneringen die je in kan nemen als MPB’er. Wanneer is het goed om een zware rol-invulling toe te passen en wanneer kies je voor een meer faciliterende rol? We gaan ook oefenen met deze intensiteitsmeter.

 • Petra Hermans
  Gemeente Venlo

  Petra is een collega van Twan Joosten en is eveneens zeer ervaren en werkzaam als projectbeheerser bij de gemeente Venlo. 

 

Een MBP’er? Wat? Waarom?
Doordat steeds meer gemeenten werken vanuit grote opgaven, die opgebouwd zijn uit verschillende programma’s, projecten en (bestuurs)processen, wordt projectbeheersing steeds belangrijker. De behoefte om te sturen op samenhang tussen alle projecten, processen en programma’s neemt sterk toe. Te meer ook omdat we kampen met een groot gebrek aan capaciteit en door de oplopende inflatie en tekorten ook met gebrek aan middelen. Keuzes maken op basis van overzicht wordt steeds belangrijker. De rol van een projectbeheerser (MPB'er) past in deze ontwikkeling. De MPB’er zorgt voor overzicht op het niveau van programma’s, projecten, opgaven of de complete gemeente. Niet alleen financieel en qua capaciteitsinzet, maar ook qua risico’s en planning. 

 

Geen deelnamekosten
Alle bijeenkomsten van de VPNG zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Voor leden is deze bijeenkomst kosteloos. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast

Aanmelden
Meld je aan via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, gemeente Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 225 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 9.900 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.