Inloggen
Ben jij de stuwende kracht achter het professionaliseren van projectmatig werken binnen jouw gemeente? Een hele uitdaging in deze tijd van corona. Je schrijft het allemaal makkelijk op in een handboek, maar gaat hiermee iedereen ook echt zijn rol pakken? Begrijpen we met elkaar wat een project is, wat een proces en wat een programma? Wil het management ook gaan sturen op de prioriteiten tussen projecten? Of is nog steeds ieder project net zo belangrijk? Zijn de projectleiders in staat om meer te sturen op risico’s en hoe werkt de driehoek bestuurlijk opdrachtgever, ambtelijk opdrachtgever en projectleider? En laten we vooral de projectteamleden niet vergeten, die de stap naar meer integraal werken vaak wel lastig vinden. En wat dacht je van de lijnmanagers. die capaciteitsleveranciers worden voor de projecten?

In oktober starten we bij de VPNG met een aantal digitale themagroepjes over het professionaliseren van Projectmatig Werken. De kick-off hiervoor vindt plaats via een plenair webinar op 1 oktober. Rudie Tempels, leider van het team 'Ontwikkelen en Ondernemen' van de gemeente Doetinchem, vertelt in dit webinar ter inspiratie over de aanpak die zij volgen. Welke dilemma’s komt hij tegen? En hoe houdt hij toch de vaart erin tijdens corona? Rudie neemt ons mee in:

 • Wat de kenmerken zijn van hun projectmatige aanpak.

 • Op welke manier zij de implementatie van PMW oppakken.

 • Hoe ze kijken naar het opstarten van projecten.

 • De actie-agenda die de werkgroep PMW hanteert.

 • Wat ze willen bereiken met het professionaliseren van PMW.

 • De rol van het MT.

 • De succesfactoren waar je rekening mee moet houden.

Meld je nu aan voor de digitale kick-off op 1 oktober via bovenstaande aanmeldknop.

 

 

Themagroepjes


Met alle veelbezochte webinars die we momenteel organiseren, beginnen we als vereniging voor projectmanagement het kleinschalig uitwisselen van kennis en ervaring te missen. Normaal gesproken deden we dat altijd tijdens bijeenkomsten op locatie. De huidige webinars vervangen het plenaire deel van de fysieke bijeenkomsten, maar het uitwerken van thema's in kleine groepjes van vijf tot acht personen ontbreekt nu.

We organiseren daarom na het plenaire webinar over het professionaliseren van Projectmatig Werken een aantal kleine digitale themagroepen. Het eerste themagroepje staat gepland voor 5 oktober van 12.00 - 13.00 uur en wordt geleid door Ilse Kiestra van de gemeente Amersfoort. Indien een themagroepje vol zit, wordt snel een nieuw groepje opgezet. Aanmelden voor de themagroepjes kan na 1 oktober.

Wat gaan we doen in een sessie van 60 minuten in een themagroep?

 1. Iedereen deelt wat hij of zij aan het doen is op het gebied van het professionaliseren van PMW,

 2. en voegt daar een dilemma aan toe waarna

 3. de groep een dilemma kiest om uit te werken.

 4. Er volgt een ronde met vragen en oplossingen van de deelnemers voor de inbrenger van het dilemma.

 5. De inbrenger van het dilemma rond af met wat hij heeft gehad aan de input.

 6. Als er tijd over is, kiest de groep een tweede dilemma.

 7. Indien gewenst, kiest de groep een datum voor een volgende sessie.

 • professionalisering project-, proces- en programmanagement

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Afdelingsmanager Programma's en Projecten, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Projecten, gemeente Zaanstad
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Gert Bolkesteijn, Hoofd Team Projecten, Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 181 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 7.200 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale overheid. 


CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze training of heb je een thema waaraan de VPNG aandacht zou moeten besteden? Neem dan contact op met Toin Routers via t.routers@vpng.nl.