Inloggen

Hoe ziet onze nabije toekomst eruit, de tijd na corona?

Wil jij ook even je gedachten verzetten na deze lange tijd van thuiswerken en thuisonderwijs? Een mooie gelegenheid daarvoor is het VPNG-jaarcongres op 15 april. Een ochtend die je een digitale injectie geeft met nieuwe energie, veerkracht en slagkracht. We zijn dit jaar met het jaarcongres te gast bij de gemeente Amersfoort. Reserveer 15 april van 8.45 tot 12.15 uur in je agenda en meld je aan.

Hoe gaat de komende tijd eruit zien voor jou als project-, proces- of programmamanager? Welke ontwikkelingen zien we? Om deze vragen te beantwoorden hebben we een aantal interessante gasten voor je uitgenodigd, waarmee we in de nabije toekomst kijken. Een tijd waarin jij als sturingsprofessional aan de slag moet met gemeentelijke of provinciale opgaven. Onder de professionele leiding van NOS-presentator Jeroen Stomphorst zitten aan tafel onder andere Prof. Dr. Co Verdaas, hoogleraar gebiedsontwikkeling, Sander Duivenstein, trend watcher, Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort en Francois van Doesburg, voorzitter van de VPNG. Sidekick Özcan Akyol, beter bekend als Eus van De Wereld Draait Door en De geknipte gast, staat garant voor een scherpe discussie. En natuurlijk krijg jij als deelnemer ook de gelegenheid aan onze gasten vragen voor te leggen.

Sinds de zomer van 2005 is Jeroen Stomphorst één van de presentatoren van NOS Studio Sport. Behalve op tv presenteert hij ook geregeld NOS Langs de Lijn op Radio 1. Voordat hij bij Studio Sport kwam, werkte hij al zeven jaar bij de radio. Eerst bij – toen nog – het NOS Radionieuws, daarna bij het 3FM nieuws, tegenwoordig NOSop3.

 

 

Eus werd negen jaar geleden onder een breder publiek bekend door zijn debuutroman 'Eus', een over een Turks-Nederlandse jongen die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen. Vanaf dat moment is hij als opiniemaker een graag geziene gast in programma's als De Wereld Draait Door en Pauw.
Als hoogleraar Gebiedsontwikkeling houdt Co steeds de brede maatschappelijke context voor ogen. Grote thema’s die zich ruimtelijk vertalen, zijn onder andere de woningbouwopgave, de landbouwstructuur, de energietransitie en de mobiliteit. Co ziet hierin kansen voor een coördinerende rol van de overheid, zodat marktpartijen weten waar ze aan toe zijn en waar investeringen kunnen renderen. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in zowel de wetenschap en de praktijk, als bij de overheid.    In 2012 werd Lucas voorgedragen als burgemeester van Amersfoort. Hij is verantwoordelijk voor algemeen bestuur en public affairs, openbare orde & veiligheid en handhaving. Daarnaast is hij voorzitter van het  veiligheidscollege Oost-Utrecht van de politie Midden-Nederland, voorzitter van de bestuurlijke regiegroep  Amersfoort, vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht en voorzitter van de stichting Citymarketing Amersfoort. 
Francois werkt 18 jaar bij de gemeente Veenendaal als afdelingsmanager Programma's en Projecten en inmiddels ook als opgave manager. Hiernaast is hij directeur van ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost en bestuursvoorzitter van de VPNG.   Sander is professioneel trendwatcher, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. De afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander gaat ons vertellen hoe de communicatie tussen de overheid en de burger de komende jaren gaat veranderen.

 

Na deze toekomstvisie starten we de online city safari. De gemeente Amersfoort presenteert haar mooiste projecten van de afgelopen periode. 

Rondje Amersfoort Vernieuwt
Bob Braak, Senior Projectmanager, gemeente Amersfoort

Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en twee woningcorporaties. Het doel van Amersfoort Vernieuwt is om het leven in de wijken op veel gebieden prettiger te maken, bijvoorbeeld qua wonen, samenleven en de voorzieningen.  Bewoners en organisaties in de wijk hebben meegedacht over die plannen. Het succes staat of valt met de betrokkenheid van de bewoners, ondernemers en andere organisaties uit de wijk.

Bob Braak kijkt terug naar de geschiedenis en achtergronden van de Amersfoort Vernieuwt opgave. Aan bod komt de herontwikkeling van het Operaplein waar een verouderd winkelcentrum in de wijk Schuilenburg plaats gaat maken voor een nieuwe supermarkt met  appartementen. Hij staat stil bij het project Bachweg waar door de Alliantie recentelijk sociale huurappartementen zijn opgeleverd. En tot slot komt Hogekwartier aan bod. De grootste Amersfoort Vernieuwt opgave: Een nieuwe stadsentree tot Amersfoort waar een groot sportcomplex, 600m2 bedrijfsruimte en 823 woningen worden gerealiseerd.
Herbestemming rijksmonumenten
Sandra Hovens, Adviseur Monumentenzorg en en Sander Breethoff, Adviseur Vastgoedontwikkeling en beheer, gemeente Amersfoort

We verzamelen digitaal bij de Koppelpoort. Vervolgens nemen Sandra en Sander je mee langs de Koppelpoort en het aangrenzende gebouw van de Volmolen, beide rijksmonument en in eigendom van de gemeente. De herbestemming van de Volmolen is afgerond en dit interessante proces wordt uitgelicht tijdens deze digitale excursie.

Vervolgens bezoeken we de Elleboogkerk. Dit pand is door de gemeente verkocht aan Bouw- en restauratiebedrijf van de Burgt & Strooij en er zijn plannen voor inpassing van een nieuwe functie in voorbereiding. Ook zijn er initiatieven 
Transitie kantoorgebied naar een mix aan functies
Maud Schimmel, Projectmanager Stedelijke inrichting, gemeente Amersfoort

Maud neemt je mee voor een digitale wandeltocht door De Hoef. De Hoef-west is nu vooral een kantoorgebied met bedrijven en onderwijsinstellingen. Straks een stadswijk met een mix aan functies: wonen, werken, onderwijs, recreatie en horeca. Er zijn een paar kantoorpanden getransformeerd en er zijn veel initiatieven voor zowel transformatie als sloop/nieuwbouw. 
Collectief particulier opdrachtgeverschap
Henk-Jan Dokter, Projectmanager, gemeente Amersfoort

Henk-Jan neemt je mee naar de locatie van het Sportfondsenbad. Op de locatie van het Sportfondsenbad komt een gemengd woonprogramma met woningen voor sociale huur en ruimte voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in de koopsector. Hierbij werkt een groep toekomstige bewoners samen bij de ontwikkeling van een (nieuwbouw) woonvoorziening. 

Op het terrein van het Sportfondsenbad komen vier kleinschalige appartementengebouwen, zogenaamde urban villa’s. Twee voor sociale huur en twee voor CPO-groepen. 

De samenwerkingstafel van de duurzaamste wijk van Europa
Bertus Krooder, Projectmanager, gemeente Amersfoort

De duurzaamste wijk van Europa komt in Amersfoort. Projectmanager Bertus maakte bij de realisatie van dit project  gebruik van de samenwerkingstafel, de succesvolle voorloper van de nu veelgebruikte omgevingstafel. 

Moestuinen, een buurthuiskamer, een eigen batterij om energie op te slaan en zelfs een eigen lokale cryptomunt. Met de lokale cryptomunt kan je bijvoorbeeld de yogales betalen die in de buurthuiskamer plaatsvindt of de elektrische deelauto. Apps melden wanneer binnen de luchtkwaliteit slecht wordt en adviseren je even het raam open te zetten.

De nieuwe wijk Common Woods in Amersfoort wordt hipper dan hip. 

Langs Eem en Spoor
Waldo Ramsoender, Projectmanager, gemeente Amersfoort

De Wagenwerkplaats was tot ca 2000 het voormalige onderhoudswerkplaats voor treinen van de NS. Het gebied is in totaal circa 20 hectare groot en ligt ten westen van het station Amersfoort CS en ten noorden van het spoorwegemplacement. Het terrein is grotendeels in eigendom van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De Wagenwerkplaats is voor een belangrijk deel onbebouwd. Tot op heden beperkte de ontwikkeling zich voornamelijk tot herbestemming van de monumentale gebouwen in het hart van het gebied. De omvang en de ligging in de stad maken het gebied tot een geschikte ontwikkellocatie voor stedelijk wonen en werken. De gemeente en de NS werken nu samen met andere stakeholders in het gebied om plannen te maken om dit te realiseren.

De derde ronde

Na de city-safari is het tijd om even te ontspannen. Je kan hierbij aansluiten bij Eus vertelt, of even de diepte in met filosoof Lammert of je geeft aan de band jouw huidige dilemma's van jouw project door en zij maken om jouw thema heen de passende muziek.

Filosofie voor weergaloze projectleiders met Lammert

Eus vertelt... Zijn we massaal aan het versomberen?

De muziek van jouw huidige project

Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands, is hoofddocent bij The School of Life Amsterdam en was huisfilosoof bij 5 Uur Live op RTL4. In 2018 kwam ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan Duitsland, Zuid-Korea en Spanje. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.


Het valt Eus op dat we in deze weken massaal aan het ‘versomberen’ zijn geslagen. Daar weet hij wel raad mee. Hij neemt je mee op een literaire reis, die begint bij Levi Weemoed….. Hoe tref je somberheid aan in de literatuur?
Troost? Nee saai! Somberheid is prachtig! Er zitten zoveel lagen in, dat het jammer zou zijn om perspectief te bieden. En dan die humor en relativering die eronder vandaan komt…

De corona-crisis kan niet lang genoeg duren…



Met muziek gaat alles vaak soepeler en beter, ook jouw project, proces of programma. We hebben op dit jaarcongres het jazz-trio Andreas Kretschmeier te gast. Naast hun vaste repertoire, spelen zij ook geheel spontaan de muziek die past bij het dilemma waar jij op dit moment mee zit. Geef aan de formatie jouw dilemma door en zij zullen op passende muzikale wijze jouw dilemma vormgeven in klank.



Programma

8.30 uur Digitale inloop
9.00 uur Talkshow met Jeroen Stomphorst, Lucas Bolsius, Francois van Doesburg, Eus, Co Verdaas en Sander Duivestein.
9.45 uur Ronde 1 digitale city-safari:
Langs Eem en Spoor / Transitie kantoorgebied / Herbestemming rijsmonumenten
10.30 uur Ronde 2 digitale city-safari:
Rondje Amersfoort vernieuwt / Samenwerkingstafel van de duurzaamste wijk van Europa / Collectief particulier opdrachtgeverschap
11.20 uur De derde ronde:
Eus vertelt / Vraag het Lammert de filosoof / Muziek op verzoek
12.00 uur Einde


Heb je je nog niet aangemeld?

Reserveer de ochtend van 15 april in je agenda en meld je snel aan!