Inloggen
De woningmarkt is op weg naar de perfecte storm: de rente stijgt, economische onzekerheid, inflatie, stikstof, Pfas en migratie. Voor ons als gemeenten ligt er een mooie taak die we nu snel moeten oppakken. Op 9 februari hebben we Prof. Peter Boelhouwer van de Technische Universiteit Delft te gast bij de VPNG. Peter is een autoriteit op het gebied van de woningbouw. Hij onderzoekt op basis van feiten de ontwikkeling op de woningmarkt en schuwt het eerlijke verhaal niet. En dit eerlijke verhaal wil hij graag met je delen.

Peter neemt ons mee langs zijn analyse van de tien uitdagingen op de woningmarkt. Volgens hem is het eenvoudig om een paar honderdduizend woningen erbij te krijgen in een paar jaar tijd. Alleen vraagt dat om het besef bij bestuurders dat het echt urgentie heeft en bij de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening dat hij minder rigoureus moet ingrijpen. Meer regie is nodig, maar dan moeten we wel aan de juiste touwtjes trekken.

Peter gaat dit webinar op 9 februari in op de tien problemen waar we op dit moment mee te maken hebben: 

Aanbod problemen

 1. Het tekort aan woningen
 2. De positie van starters
 3. De positie van de groep middeninkomens
 4. De positie van ouderen

Financieel economische problemen

 1. De hoge woonlasten voor lage- en middeninkomens
 2. De leefbaarheid in wijken gaat achteruit
 3. De verschillen in vermogen nemen toe

Technische problemen

 1. Verduurzaming
 2. De kwalitatieve verschillen tussen de voor- en na-oorlogse woningen
 3. Funderingsproblemen

Kortom, ben jij direct of indirect met jouw project betrokken bij huisvesting, woningbouw, de leefbaarheid in wijken, verduurzaming, etc, dan mag je deze online bijeenkomst niet missen. 

Aanmelden
Meld je aan voor deze online bijeenkomst via de blauwe aanmeldknop op deze pagina. Alle bijeenkomsten van de VPNG zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast


Deze bijeenkomst maakt deel uit van een serie van zeven bijeenkomsten over de woningbouw. Sprekers zijn:

- 9 februari: Peter Boelhouwer (hoogleraar Woningbouw Universiteit Delft)
- 28 februari: Jan Fokkema (directeur Neprom)
- 7 maart: Martin van Rijn (voorzitter AEDES, de koepel van woningbouwcorporaties). 
- 17 maart: Co Verdaas (hoogleraar Gebiedsontwikkeling)
- 23 maart: Judith Norbart-ter Hoor (directeur IVBN, Verenging Institutionele Beleggers in Vastgoed)
- 31 maart: Arno Visser (directeur Bouwend Nederland)
- 12 april: Taco van Hoek (directeur EIB, Economisch Instituut voor de Bouw)
- Datum volgt: Jack de Vries (Vereniging Vastgoedbelang, particuliere verhuurders)

Wanneer je een webinar gemist hebt, of nog een keer wilt terugkijken, log dan in op het VPNG-platform en kijk bij de vakgroep woningmarkt.

Vakgroep:
Woningmarkt


Spreker

 • Prof. Peter Boelhouwer
  Technische Universiteit Delft

  Sinds 2001 is Peter hoogleraar Housing systems. Hij houdt zich vooral bezig met het woningmarktbeleid. "Hoe maak je beleid op de woningmarkt?" en "Hoe kun je beleid evalueren?" zijn belangrijke vragen op dit moment. De Nederlandse woningmarkt functioneert momenteel niet goed. Het onderzoek van zijn leerstoel richt zich daarom op onder meer woningkeuzeprocessen, hervorming van de woningmarkt en koopprijsontwikkeling, de effecten van afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, de samenhang tussen bouwproductie en koopprijsontwikkeling en de positionering van de corporatiesector.

  Boelhouwer studeerde sociale geografie in Utrecht. Naast hoogleraar is hij voorzitter van het European Network for Housing Research (ENHR) en van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsherstel (KCAF).

 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Opgavenmanager, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 226 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 12.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast