Inloggen
De verbouwing van Nederland is ingrijpender dan we tot voor kort voor mogelijk hielden. Co Verdaas, hoogleraar Gebiedsontwikkeling, gaat bij de VPNG in op de vraag hoe we daarvoor de nodige uitvoeringskracht kunnen organiseren.

Het besef dat we in Nederland voor een aantal grote opgaven staan, resulteert in veel politieke aandacht, bijbehorende beleidsambities en financiële middelen. Een verbouwing leidt echter ook tot chagrijn; verandering levert altijd gedoe, onzekerheid en weerstand op. Voor velen gaat de verbouwing te snel of is zelfs niet nodig, voor anderen gaat het juist weer veel te langzaam. Tegelijkertijd voelen velen de onmacht. Niet alleen dringt zich de vraag op hoe we komen tot een samenhangend plan voor de toekomst van Nederland. De indringende vraag is tevens hoe we weer tot uitvoering gaan komen en niet zoals in het huidige tempo van uitvoering achter de feiten aan blijven lopen.

Hoe moeten we richting, doel en de uitvoering van de opgave oppakken? Welke invloed heeft de schaarste op de arbeidsmarkt op zowel de gemeenten als de aannemers? Hoe ga je als bevlogen project- of opgavemanager om met de karige resultaten die je met veel moeite weet te behalen? En hoe kunnen we voorkomen dat we in allerlei instrumentele en juridische discussies terechtkomen door de justitionele arrangementen die we de laatste decennia allemaal hebben ontwikkeld?

Co Verdaas van de TU Delft gaat 17 maart in op de grote uitdaging die we hebben met de verbouwing van Nederland. Nieuwsgierig naar wat volgens Co op dit moment echt nodig is om verder te komen? Meld je via de blauwe aanmeldknop op deze pagina aan voor het betoog van hoogleraar Co Verdaas.


Deze bijeenkomst maakt deel uit van een serie van zeven bijeenkomsten over de woningbouw. Sprekers zijn:

- 9 februari: Peter Boelhouwer (hoogleraar Woningbouw Universiteit Delft)
- 28 februari: Jan Fokkema (directeur Neprom)
- 7 maart: Martin van Rijn (voorzitter AEDES, de koepel van woningbouwcorporaties). 
- 17 maart: Co Verdaas (hoogleraar Gebiedsontwikkeling)
- 23 maart: Judith Norbart-ten Hoor (directeur IVBN, Verenging Institutionele Beleggers in Vastgoed)
- 31 maart: Arno Visser (directeur Bouwend Nederland)
- 12 april: Taco van Hoek (directeur EIB, Economisch Instituut voor de Bouw)
- Datum volgt: Jack de Vries (Vereniging Vastgoedbelang, particuliere verhuurders)

Wanneer je een webinar gemist hebt, of nog een keer wilt terugkijken, log dan in op het VPNG-platform en kijk bij de vakgroep woningmarkt.

Vakgroep:
Woningmarkt


Spreker

  • Co Verdaas
    Hoogleraar Gebiedsontwikkeling TU Delft

    Co Verdaas, voormalig politicus, wetenschapper, dijkgraaf en bestuurder, studeerde planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1996 promoveerde hij aan deze universiteit. Hij begon als manager woondiensten bij de woningcorporatie SWZ en werkte hij bij de gemeente Zwolle. Van 2003 tot 2006 was Co lid van de Tweede Kamer. Hij was kort staatssecretaris van Economische zaken en gedeputeerde in de provincie Gelderland. Sinds 2018 is Co hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de Technische Universiteit Delft.

 

 

 

BESTUUR VPNG

Francois van Doesburg, Opgavenmanager, Veenendaal
Fernando Salinas Camara, Hoofd afdeling Ontwikkeling, Pijnacker-Nootdorp
Wilbert Wouters, Hoofd afdeling Ruimtelijke Uitvoering, Tilburg
Ruud de Smit, Opgavemanager, Súdwest-Fryslân
Bart van der Veer, Hoofd project- en programmamanagement bureau, Delft

 

De VPNG is een zelfstandige vereniging van 226 gemeentelijke projectbureaus en de provincies. Met ruim 60 bijeenkomsten per jaar en ruim 12.500 aangehaakte project-, proces- en programmamanagers zijn wij de meest actieve community of practice voor opgavesturing van de lokale en provinciale overheid. 

CONTACT

Heb je een praktische vraag over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Toin Routers, via t.routers@vpng.nl. Wil je graag een bepaald thema terugzien op de VPNG-agenda? Mail Enrico Kraijo, e.kraijo@vpng.nl.

Alle bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor medewerkers in loondienst van een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio. Is jouw organisatie geen lid van de VPNG? Je bent welkom als gast